Natthaven

 

I en rørende og tankevekkende bok skildrer Cathrine L. Wilhelmsen savn og kjærlighet på en medmenneskelig og vakker måte. Vi møter Julius, som får føle på kroppen hva som skjer når man savner noen så mye at det gjør vondt. Og hva dette betyr for hverdagen.

 

Julius og Pappus

Julius lever et helt vanlig liv, med skilte foreldre, helt til mamma en dag sier at hun skal flytte til USA for å lage spillefilm. Alt blir snudd på hodet, og Julius blir forandret for alltid. Han føler på en så stor sorg og et så stort savn at det påvirker ham fysisk, en «svart vind» kommer og tar noe fra ham. Gjennom familie og venner får Julius hjelp og kjærlighet, og vi får et innblikk i hvor viktig forståelse og empati for andre mennesker, er.

 

En bok for barn, en bok for voksne

Selv om boken egentlig er ment for barn i 6- til 9-årsalderen er denne vel så bra, og ikke minst viktig for voksne. Ikke bare inneholder den vakre skildringer og fine historier, den gir oss noe mer enn bare ord. Med flotte illustrasjoner og fargerikt språk er det lett å leve seg inn i verdenen og hverdagen til Julius, og vi drømmer sammen med ham. Julius får et innblikk i hvem hans oldeforeldre var, og hans oldemor, Valentina, skal vise seg å bli en viktig del av hans liv. Boken bygger videre på Perlehviskeren, men Natthaven er et verk i seg selv, og det er ikke nødvendig å ha lest første bok for å ha glede av denne.

En vekker i hverdagen

Natthaven er en fin og smertefull påminnelse om hvor mye det er mulig å elske noen, og hvor vondt det gjør å kjenne på savnet av den man er glad i. Den minner oss på å vise kjærlighet og glede til de vi har rundt oss, men også forståelse og respekt. Mest av alt minner den oss på hvor heldige vi er som har noen å savne, og hvor godt det er å lengte etter noen.

Det er en rørende reise Julius legger ut på, som vi anbefaler alle å ta del i.

Bokomtale skrevet av Sara Enberget til Leseglede januar.