Arkitekten i Paris

Arkitekten i Paris er en fengslende krigsroman om opposisjonen mot Tyskland og livet i Paris under okkupasjonen. Nesten mot sin vilje blir Lucien Bernard trukket inn i en kamp om liv og død, der han bruker sitt talent til å redde jøder.

Fengslende krigsroman

Charles Belfoures Arkitekten i Paris byr på et krigseventyr fra tysk-okkuperte Frankrike.  Men denne boken er på ingen måte en kjedelig krigsroman, det er en skildring av livet i Paris under okkupasjonen, ikke bare for jødene – men også pariserne. Vi blir kjent med den litt egoistiske og talentfulle arkitekten Lucien Bernard, som går gjennom en utrolig reise. Han går fra å være en selvsentrert arkitekt, hvis største ønske er å tegne kjente bygninger, til en ekte Mensch – som risikerer sitt eget liv for å skjule jøder fra tyskerne.

Desperasjon, samlivsbrudd og opposisjon

Når vi først møter Bernard, er han på desperat jakt etter jobber, han er i et ulykkelig ekteskap og drømmer om sitt store gjennombrudd. Men hans nye arbeidsgiver viser seg  ikke bare å åpne uante dører profesjonelt, men også personlig. Bernard får nemlig to jobber, en for Tyskland og en for jødene – sistnevnte er noe han motvillig går med på, for å få andre og store jobber som kan bringe ham nærmere drømmen.

For en talentfull arkitekt er det ingen utfordring å se skjulesteder der andre ser malerier, vinduer, trapper og søyler. I samband med sin rike arbeidsgiver forandrer han strukturen i leiligheter og hus i Paris og omegn for å skjule jøder – før det er trygt å sende dem ut av landet. Vi følger Bernard i hans dobbeltliv der han både designer fabrikker for Tyskland og skjuler jøder fra Gestapo, og ser hvordan dette påvirker han som person.

Spenning til siste slutt

Vår helt – arkitekten, er slett ikke den eneste som blir portrettert i boken, vi får et innblikk i livene til tyske soldater, jødene i skjulestedene til Bernard og franske voksne og barn Lucien møter underveis. Etter et tragisk utfall ved et av Bernards skjulesteder endrer livet hans seg totalt – noe mange vil mene er til det beste. Med hjelp fra gode venner, og overraskende allianser, får vi spenning til siste slutt. Som en av høstens nyheter er dette en bok vel verdt din tid!